Rolul dietei mediteraneene in reducerea riscului de accidente vasculare

O dieta bogata in fructe,vegetale ,nuci si saraca in grasimi animale, lactate si dulciuri poate reduce riscul de accidente vasculare cu pana la 18% sugereaza un nou studiu. Rezultatele studiului au aratat ca persoanele de sex feminine avand un regim dietetic de tip mediteranean prezinta riscuri semnificativ reduse de a dezvolta accidente vasculare  ischemice prin comparatie cu persoanele care nu au o astfel de dieta. Descoperirea este importanta in contextul in care un procent redus din populatie are o dieta sanatoasa. Autorii studiului sustin necesitatea de a derula studii mai ample si necesitatea de a sublinia importanta dietei ca factor de risc care poate fi influentat precum si importanta constientizarii populatiei. Rezultatele studiului au fost prezentate la “ International Stroke Conference (ISC) 2015”.

Dieta mediteraneana eficienta in preventia primara si secundara

Studiile anterioare au aratat ca dieta mediteraneana prezinta beneficii reale in preventia secundara a afectiunilor cardiovasculare iar cel mai recent studiu –PREDIMED – a aratat beneficiile in preventia primara a afectiunilor cardiovasculare. Rezultatele studiului PREDIMED publicate in New England Journal of Medicine in 2013 –  studiu care a presupus urmarirea a 7447 persoane cu risc cardiovascular inalt pe o perioada de 4.8 ani – au aratat ca persoanele aderente la dieta mediteraneana au prezentat o reducere a incidentei infarctului de miocard,accidentelor vasculare cerebrale si deceselor de cauza cardiovasculara cu 30%. Alimentele cheie in dieta mediteraneana sunt reprezentate de vegetale, fructe,nuci/seminte,peste,legume, ulei de masline extravirgin si consum moderat de vin rosu. Se recomanda cresterea consumului de carne alba si reducerea consumului de carne rosie si produse procesate din carne, bauturi carbogazoase, lactate integrale, produse de patiserie si brutarie din comert. Ghidurile recente de preventie a accidentelor vasculare elaborate de  American Heart Association (AHA)/American Stroke Association recomanda dieta mediteraneana suplimentata cu consum de nuci/seminte, reducerea aportului de sodiu, cresterea aportului de potasiu, fructe,vegetale, lactate cu continut redus de grasimi si reducerea consumului de grasimi saturate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>