Cauze ale intolerantei la histamina

Au fost propuse diferite mecanisme ca si cauza declansatoare a intolerantei la histamine.Intoleranta la histamine se poate dezvolta atat ca urmare a cresterii nivelului de histamina in sange cat si prin reducerea degradarii acesteia.

Cauzele care pot determina cresteri ale nivelului de histamina pot fi: alergiile, mastocitoza, sangerarile gastro intestinale precum si aportul exogen de histidina sau histamine prin aport alimentar sau alcool. Alte amine biogene cum ar fi putresceina sunt implicate in dezlegarea histaminei de la nivelul situsurilor mucoase de legare ceea ce va determina o crestere a absorbtiei sanguine de histamine.

Cauzele principale ale intolerantei la histamina sunt reprezentate de reducerea functionalitatii a 2 sisteme enzimatice – Diaminoxidaza si HNMT.

Afectiunile gastrointestinale care produc disfunctionalitati ale enterocitelor determina reducerea sintezei de DAO.

O alta cauza este reprezentata de inhibitia competitive a degradarii histaminei via DAO indusa de alte amine biogene, alcool sau medicamente. In aceste situatii intoleranta la histamine poatefi reversibila organismul revenind la normal dupa excluderea medicamentelor care blocheaza DAO. DAO inhiba absorbtia transepiteliala a histaminei exogene iar perturbari ale functionarii DAO va avea ca rezultat acumulari de histamine la nivel intestinal urmata de trecrea acesteia in sange avand drept consecinta aparitia simptmelor specifice.

Cresterea nivelului de metaboliti ai histaminei poate de asemenea sa inhibe HNMT, cel de al doilea sistem enzimatic implicat in metabolizarea histaminei.

Recent a fost studiata si posibilitatea ca aceasta afectiune sa fie determinate genetic.   S-au observat modificari ale genei responsabile de sinteza de DAO asociate cu afectiuni inflamatorii, alergii alimentare, enteropatia glutenica, boala Crohn, colita ulcerative, si adenomul de colon. Nu s-au determinat diferente semnificative in privinta genelor care codeaza sinteza HNMT la pacientii cu afectiuni gastrointestinale prin comparatie cu pacientii din grupul control in schimb s-a constatat un deficit codificat genetic al HNMT la pacientii cu astm bronsic.  Se pare ca intoleranta la histamina este determinata de reducerea sintezei de DAO produsa ca urmare a afectiunilor gastrointestinale iar variatiile interindividuale inalte, sugereaza existenta unei predispozitii genetice pentru aceasta afectiune.

 

The American Journal of Clinical Nutrition

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>