10 lucruri despre intoleranta alimentara

1. Intoleranta alimentara este frecventa:

Statistica medicala arata ca intoleranta alimentara sau sensibilitatea la anumite alimente are incidenta mult mai mare decat se aprecia pana in acest moment. De exemplu sensibilitatea la gluten este apreciata ca afectand aproximativ 15% din populatia adulta iar numarul persoanelor afectate de intoleranta la lactoza il depaseste pe cel al persoanelor care nu prezinta afectiunea. In acest context a aparut un nou termen – lactaza persistent – pentru a defini persoanele care nu prezinta intoleranta la lactoza, aratand ca aceste persoane continua sa produca lactaza, enzima care degradeaza lactoza. Majoritatea oamenilor inceteaza sa mai produca lactoza in primii 2 ani de viata asta insemnand ca aceasta majoritate este intoleranta la lactoza chiar daca nu prezinta semne clinice evidente.

 

2. Intoleranta alimentara se transmite genetic:

Aparitia intolerantei alimentare este codificata genetic motiv pentru care se considera ca daca parintii sau bunicii au istoric de intoleranta alimentara atunci si probabilitatea ca descendentii sa fie afectati este foarte mare. Chiar daca membrii unei familii sunt afectati de acelasi tip de intoleranta alimentara simptomele pe care le prezinta pot fi extrem de diferite.

3. Intoleranta alimentara este subdiagnosticata:

Medicii admit ca intolerantele alimentare sunt subdiagnosticate una dintre limitari fiind reprezentata de absenta unor investigatii specifice care sa permita un diagnostic de certitudine. Exista tari unde acest gen de afectiuni este putin cunoscut chiar si de catre personalul medical  de specialitate. Cereti opinia medicului ori de cate ori suspicionati ca suferiti de intoleranta alimentara.

 

4. Simptomele intolerantei alimentare apar cu intarziere – pot apare la cateva zile dupa ingestia alimentelor

Simptomele pot sa apara si la 48 de ore de la ingestia alimentelor. Acesta este motivul pentru care este dificil sa faci o conexiune intre consumul anumitor alimente si aparitia simptomelor. Multi dintre noi continuam sa achizitionam produse farmaceutice (OTC) pentru a ne rezolva pentru moment simptomele aparute fara sa ne gandim ca poate suferim de intoleranta alimentara.

5. Intoleranta alimentara este putin cunoscuta

Putini oameni sunt informati despre intolerantele alimentare si doar o parte dintre acestia inteleg efectele intolerantei alimentare. Cei mai multi dintre noi confundam intoleranta cu alergia si vom fi tentati sa ne tratam cu antihistaminice – acestea ajuta la remiterea simptomelor dar nu trateaza cauza. Alteori, pentru ca simptomele sunt cronice, atribuim existenta lor altor afectiuni. Faptul ca acest grup de afectiuni este putin cunoscut conduce la subdiagnosticare si chiar la situatia paradoxala in care simptomele sunt clasificate ca incurabile. Nu lasa ca acest lucru sa ti se intample si tie ! Sta in puterea noastra sa schimbam lucrurile. Povesteste cunoscutilor si mai ales cere medicului sa iti explice ce inseamna intolerante alimentare.

6. Intolerantele alimentare se agraveaza cu varsta:

Ca orice alta afectiune si acest grup de afectiuni devin mai greu de tolerat odata cu inaintarea in varsta. Copiii si adultii tineri tolereaza mai usor simptomele declansate de consumul alimentelor “gresite”, insa odata cu varsta organismul nostru devine mai putin tolerant iar simptomele se vor manifesta cu o intensitate mai mare decat in trecut. Pentru a evita aceste situatii este bine sa identifici din timp intoleranta alimentara si sa aplici masurile corective care se impun.

 

7. Intoleranta alimentara te face sa te simti “bolnav”:

Simptomele declansate de intoleranta alimentara iti creaza disconfort. Mancarimi ale pielii, eruptiile cutanate, diareea, balonarile abdominale, starile de oboseala, ulcerele bucale, tusea, durerile articulare, durerile de spate si toate celelalte simptome despre care am mai scris iti produc o stare de “rau” . Nediagnosticata la timp intoleranta alimentara poate afecta serios starea de sanatate.

8. Intoleranta alimentara poate fi declansata:

Intoleranta alimentara apare brusc intr-un anume moment al vietii. Oamenii sunt surprinsi sa descopere ca sunt intoleranti la lactoza, gluten, histamina, fructoza abia cand ajung la varste de 20, 30, 40 de ani sau chiar mai tarziu. Intoleranta alimentara poate fi declansata de evenimente care fac parte din viata noastra cum ar fi : nasterea unui copil, decesul unui membru al familiei, divortul. Pana in acest moment organismul a fost compensat insa sub actiunea unor factori de stress puternici simptomele incep sa apara. Evident ca exemplele de mai sus nu cuprind toti factorii care pot face manifesta intoleranta alimentara, dupa cum este posibil ca simptomele sa apara fara sa existe un factor declansator aparent.

9. Intoleranta alimentara este usor de tratat

In ciuda riscurilor serioase de a dezvolta afectiuni mai severe in timp daca nu este tratata, intoleranta alimentara poate fi usor controlata fie prin dieta – in situatiile in care nu exista tratament specific – fie apeland la extracte enzimatice – lactaza,DAO, etc.

 

10. Intoleranta alimentara imita alte afectiuni

Sensibilitatea la anumite alimente sau compusi continuti de anumite alimente imita alte afectiuni din cauza polimorfismului simptomelor. Acesta este principalul motiv pentru care afectiunea nu este diagnosticata sau este diagnosticata incorect.

Intoleranta alimentara este responsabila de suferinta a milioane de oameni in intreaga lume. Pana acum se credea ca intolerantele alimentare sunt rare insa cercetarile stiintifice arata ca din contra, acest grup de afectiuni este foarte frecvent. Pentru a evita aparitia de afectiuni severe este bine sa tratam cu maximum de seriozitate simptomele persistente si mai ales sa nu uitam ca acestea pot fi declansate si de INTOLERANTA ALIMENTARA.

Sta in puterea noastra sa schimbam lucrurile. Daca ai citit aceste lucruri nu ezita sa le impartasesti si altora – este posibil sa le fie de ajutor. Nu ezita sa intrebi medicul, dieteticianul, despre intoleranta alimentara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>