Continutul in histamina al alimentelor si aditivilor alimentari

 

Descarca fisierul in format Word  Continutul in histamina al alimentelor si aditivilor alimentari1.1

Descarca cea mai recenta versiune, in format Word, a listei compatibilitatii alimentare. Continutul in histamina al alimentelor revizuit_2015

Instructiuni de dieta pentru pacientii cu intoleranta la histamina bazate pe date culese din literatura de specialitate.

INSTRUCTIUNI

Compatibilitatea alimentara este dependenta de cantitatea si tipul alimentelor consumate (exista un efect cumulativ al aminelor biogene cum este histamina, eliberatorii de histamina si inhibitorii enzimatici). Gradul de compatibilitate variaza de la individ la individ, unele persoane fiind mai sensibile la ingestia de alimente care contin histamina decat la compusii care produc eliberarea de histamina.

 

LEGENDA

Ratingul compatibilitatii (face referire la consumul uzual de alimente)

 

0 Necunoscut/discutabil Mecanism declansator
1 Compatibil. Nu apar simptome la consum uzual H: contine histamina
2 Usoara incompatibilitate. A: contine alte amine biogene
3 Incompatibilitate. Simptomele apar dupa consumul de cantitati uzuale. L: eliberator de histamina
4 Incompatibilitate severa. Simptomele apar dupa consumul de cantitati mici. B: blocheaza diaminoxidaza (DAO)

Produse de origine animala

Oua

2 L Albus de ou
0 Galbenus de ou

Produse lactate

 

0 Unt
1 H Sana, lapte batut
2 H A Branza : roquefort, rochefort
0 Branza : branza de vaci slaba, creme de branza degresate
3 H A Branza : toate branzeturile maturate
2 H A Branza : chedar
1 H A Branza : feta
2 H A Branza : fontina
0 Branza : gouda nematurata (tanara)
3 H A Branzeturi obtinute din lapte integral nepasteurizat
0 Branza : mozzarella
0 Branza : mascarpone
2 H A Branza : raclette
2 H A Branzeturi topite
0 Branza : ricotta
0 Smantana slaba fara aditivi
2 H A Smantana grasa aditivata
1 H ? Lapte fara lactoza
0 ? Lapte pasteurizat
1 ? Lapte integral
1 ? Lapte UHT
1 ? ? Lapte praf
1 H A Produse obtinute din lapte integral neprocesat
2 H A Semipreparate care contin branzeturi
1 H ? Iaurt

 Carne

0         Vita, manzat – doar foarte proaspata
0         Carne de pui
3 H A ? Carne uscata – orice tip
3 H A Sunca, jambon
2 L   Maruntaie
2 H A Carne tocata preambalata
0 Carne tocata pregatita si consumata imediat dupa preparare
0 Carne de porc proaspata si netratata
0 Carne de pasare (curcan, rata, etc)
3 H A ? Salami
3 Orice tip de carnati si mezeluri
3 H ? ? Carne si preparate afumate

Peste si fructe de mare

 

0 Peste consumat imediat dupa ce este pescuit
3 H A Peste cumparat din hipermarket de pe raftul cu gheata sau refrigerat
3 Ton
2 L Fructe de mare
2 L Scoici
3 L Crustacee (crabi, homar, creveti, etc)

Produse care contin amidon

 

1 Orz
1 ? ? Paine, produse coapte
2 ? ? Hrisca
1 Fulgi de cereale
0 Castane, castane dulci
0 Fulgi de porumb
0 Seminte de canepa
1 ? ? ? Malt
0 Maltodextrina
0 Mei
0 Ovaz
0 Cartofi
0 Quinoa
0 Orez
0 Biscuiti si prajituri de orez
0 Taietei de orez
0 Nuga de orez
1 Secara
1 Grau
2 L Seminte de floarea soarelui
0 Cartofi dulci
1 Porumb boabe proaspat sau conservat
0 Faina de porumb
1 ? Faina de grau
2 A L Germeni de grau

Seminte

 

0 Migdale
1 A L Nuci caju
1 A Nuci pecan
1 L Alune de padure
3 Nuci
3 A L Arahide

Grasimi/uleiuri

 

0 Ulei de rapita, ulei de seminte de rapita
0 Margarina
0 Uleiuri vegetale
0 Ulei de masline
1 Ulei de floarea soarelui
2 ? Ulei de nuci

Vegetale

 

0 Sparanghel
2 H ? ? ? Vinete
2 H L Avocado
2 Fasole
0 Sfecla rosie
0 Broccoli
0 Varza
0 Morcov
0 Telina
0 Conopida
0 Dovlecei, zucchini
0 Castravete
0 Fenicul – bulb
0 Diverse soiuri de dovleac
0 Fasole verde
1 Mazare verde
1 Rapita
2 Praz
2 Linte
0 Salata verde
1 L Ceapa
0 Pastarnac
3 H Castraveti sau alte vegetale conservate (murate sau in otet)
0 Ridichi rosii – doar varietatea rotunda, de dimensiuni mici
0 Ridichi albe – doar varietatea lunga
3 H Varza murata
2 H Soia boabe, faina de soia
2 Spanac
0 Ardei gras
3 H L Rosii
0 Busuioc
0 Ierburile aromate utilizate in bucatarie in stare uscata
0 Chivas
0 Patrunjel
0 Salvie
0 Cimbru
2 H L Ciuperci de cultura sau salbatice

Fructe

 

0 Mere
0 Caise
2 H L Avocado
2 A Banane
0 Mure
0 Coacaze negre
0 Afine
1 Cirese
2 A L Citrice
2 A L Cacao, pudra de cacao, ciocolata
0 Nuca de cocos
0 Rachitele
2 Smochine uscate
2 A L Grapefruit
0 Struguri
2 ? Guava
2 ? L Kiwi
2 A L Lamii
0 Mango
0 Nectarine
0 Pepene galben
3 A L Portocale
2 A L Papaya
0 Piersici
1 A Pere
2 A L Ananas
1 L Prune
0 Stafide
2 Zmeura
0 Coacaze
0 Rubarba
2 A L Caspuni
1 Pepene rosu

Indulcitori

 

0 Caramel (zahar brun)
0 Fructoza
0 Miere
0 Lactoza
2 Lemn dulce
2 Extract de malt
0 Maltoza
0 Sirop de artar
? Zahar de palmier
0 Zahar rafinat, sucroza
0 Stevia (frunze, pulbere)

Condimente si alcooluri

 

3 Bulion, pasta de tomate, ketchup
2 Curry
2 Ghimbir
2 L Mustar, seminte de mustar
1 Seminte de mac
1 Nucsoara
3 H L Otetul din vin
3 Sos de soia
2 Curcuma, turmeric
2 Esenta de vanilie
1 Zahar vanilinat
1 Otet de mere
3 Otet balsamic
2 L Drojdie, extract de drojdie
3 H A L B Vin rosu
2 A L B Alcool etilic pur
2 H A L B Vin alb
2 H A L B Bere
2 H A L B Coniac
3 H A L B Sampanie
2 H A L B Lichioruri
2 H A L B Rom

Bauturi non alcoolice

 

1 B Ceai verde
2 H B Ceai negru
0 Infuzie de menta
0 Infuzie tei
1 H Infuzie de urzici
2 H L Sucurile de portocale
0 Nectar de mango
0 Nectar de afine
2 H L Suc de rosii
1 L Cafea
2 B Bauturi energizante
1 Lapte de orez
2 Lapte de soia
2 Bauturi care contin cacao
2 Ciocolata calda, bauturi care contin ciocolata
2 Bauturi care contin coca

Potentatori de gust, conservanti, acidifianti, etc.

 

2 Amaranth (E123)
2 Azorubin (E122)
2 Carmin (E120)
2 Curcumin (E100)
3 Eritosin (E127)
1 Flavin mononucleotide (E101a)
2 Indigotine (E132)
1 E131
0 Caramel (E150 si E150a)
2 E124
3 E102
2 E128
2 E110
3 Tartrazine (E102)
2 Acid benzoic si benzoati (E210-213)
2 Ortofenil fenol (E231)
2 (E214-219) = parabeni, para-hyrdoxy-benzoic acid = PHB
2 Acid salicilic
2 Sodium hidrogen sulphite/sodium bisulfite (E222), sodium metabisulfite (E223)
3 Sodium orthofenil fenol, sare de sodiu (E232)
2 E200, 201,202,203
3 E220, E228
2 Glutamat, acid glutamic E620, E625
2 E410
1 Praf de copt
0 Acid ascorbic(E300), acid citric (E330)
2 Chinina (se regaseste in apa tonica, bitter lemon, etc)
2 L Acid folic
2 B Teobromina
2 Tofu

Consumati alimente cat mai proaspete.

Cu cat carnea si pestele sunt mai vechi cu atat mai mult creste continutul in histamina. Carnea proaspata nu contine histamina. Unele fructe si legume sunt sarace in histamina

Ambalarea produselor in vid nu previne procesul de imbatrinire al alimentelor. Aminele se formeaza sub actiune bacteriana si enzimatica prin degradarea proteinelor.

Conservati alimentele prin congelare.
Nu gatiti carnea excesiv. Nu consumati carne arsa.
Consumati carnea gatita in aceeasi zi. Evitati sa consumati carnea gatita de la o zi la alta.

Evitati produsele din carne procesate

Consumati doar peste proaspat pescuit. Evitati conservele de peste.Nivelul de histamina si a altor amine in conservele de peste este prea mare pentru persoanele cu intoleranta la histamina.

Nivelul aminelor in fructe creste cu cat acestea sunt mai coapte insa prin comparatie cu alimentele procesate fructele contin cantitati mai mici de histamina.

 

 

Mod de administrare

 

Doza care urmeaza a fi administrata este dictata de cantitatea si numarul de alimente bogate in histamina care urmeaza a fi ingerata. Astfel daca urmeaza sa ingerati mancaruri care contin un mix de ingrediente bogate in histamina – de exemplu aperitive, pizza, tocane, peste – este recomandat sa luati 2 capsule de Daosin. Daca masa este redusa cantitativ sau mai saraca din punct de vedere al diversitatii atunci este recomandat sa luati 1 capsula. Capsula va fi administrata cu 15-20 minute inainte de masa. Este important sa stiti ca Daosin va ajuta sa tolerati alimente care in mod normal va produc disconfort si in acest mod sa aveti un regim dietetic normal.

 

IMPORTANT

Daosin se administreaza doar inainte de mese (cu 15-20 minute) si doar la mesele care contin alimente cu continut ridicat de histamina sau care produc descarcari de histamina sau inhiba activitatea DAO. Nu se administreaza la ore fixe sau intr-un anume moment al zilei ci strict in relatie cu mesele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>