Dieta mediteraneana – dieta antiimbatrinire

 

Un nou studiu observational sugereaza si alte beneficii potentiale pentru sanatate ale dietei mediteraneene. Studiul publicat in British Medical Journal in 2 decembrie arata ca aderenta ridicata la dieta mediteraneana este asociata cu lungimi mari ale telomerelor care sunt markeri ai imbatranirii.
“Beneficiile pentru sanatate ale dietei mediteraneene – reducerea mortalitatii generale, cresterea longevitatii si reducerea incidentei afectiunilor cronice si in special ale afectiunilor cardiovasculare – au fost demonstrate consistent” afirma Immaculata De Vivo, MPH, PhD, Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, Boston, Massachusetts.
“Rezultatele obtinute sustin beneficiile pentru sanatate ale acestei diete si furnizeaza o imagine asupra mecanismelor psihologice care stau in spatele asocierii dietei mediteraneene – beneficii pentru sanatate. Adoptarea dietei mediteraneene previne scurtarea accelerata a telomerelor care au ca rezultat accelerarea proceselor de imbatranire” spune Immaculata De Vivo.
Telomere – ce sunt?
Telomerele sunt secvente repetitive ale ADN aflate la finalul cromozomilor care se scurteaza progresiv odata cu inaintarea in varsta. Telomerele mai scurte sunt asociate cu scaderea sperantei de viata si cu risc crescut de a dezvolta afectiuni cronice relationate cu varsta. Obezitatea, fumatul, si alti factori apartinand stilului de viata au fost asociati cu scurtarea telomerelor. Stress-ul oxidative si inflamatia accelereaza scurtarea telomerelor.
Dieta mediteraneana este bogata in fructe, vegetale, nuci,seminte,legume, ulei de masline, peste, consum redus de alcool, lactate, carne.
“Fructele, uleiul de masline, nucile,semintele – componente cheie ale dietei mediteraneene – au un rol antioxidant si antiinflamator binecunoscut care poate contrabalansa efectul nociv al fumatului si obezitatii” a comentat Dr De Vivo.
In timpul studiului s-au facut multiple determinari cu scopul de a investiga relatia dintre lungimea telomerelor leucocitare si cancer, functiile cognitive, afectiunile cardiovasculare. Dieta mediteraneana este principala recomandare de dieta pentru preventia afectiunilor cardiovasculare si este strans legata de intarzierea procesului de imbatranire sustin cercetatorii care au monitorizat peste 120000 de asistente medicale din anul 1974 pana in prezent.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>