Degenerescenta maculara – ce este si cum trebuie abordata?

Degenerescenta maculara este una dintre cele mai frecvente deficiente de vedere estimandu-se ca reprezinta aproximativ o treime din afectiunile oculare. In mod uzual afecteaza persoanele peste varsta de 50 de ani fiind o afectiune relationata cu inaintarea in varsta.

Ce este Macula ?

In partea posteriaoara a ochiului se gaseste un strat de celule sensibile la lumina cunoscut sub denumirea de retina. Macula se gaseste in partea centrala a retinei unde se focalizeaza (concentreaza) razele luminoase. Macula este o structura foarte importanta fiind responsabila de:

  • Ceea ce vedem in fata noastra
  • Acuitatea necesara desfasurarii activitatilor de finite cum ar fi scrisul si cititul
  • Capacitatea noastra de a distinge culorile

Ce este degenerescenta maculara relationata varstei ?

Aceasta afectiune se caracterizeaza prin afectarea maculei avand drept consecinta degradarea si reducerea functiilor celulelor care alcatuiesc macula. Pentru ca degenerescenta maculara este in general un proces legat de inaintarea in varsta sunt afectati de obicei ambii ochi, insa afectarea poate sa survina la momente de timp diferite pentru cei doi ochi. Degenerescenta maculara este nedureroasa si nu conduce la pierderea vederii ci doar la scaderea acuitatii vizuale, reducerea capacitatii de a distinge culorile.

Care sunt simptomele?
In stadiile incipiente vederea este incetosata sau distorsionata, obiectele din mediul inconjurator aparand cu dimensiuni sau forme neobisnuite. Simptomele se pot instala rapid sau lent pe parcursul a catorva luni. Poate sa creasca sensibilitatea la razele luminoase sau din contra sa percepeti lumini care nu exista in realitate. Aceste manifestari va pot provoca disconfort insa, trebuie sa retineti ca degenerescenta maculara nu este dureroasa.
Macula ne permite sa observam detaliile fine iar la persoanele cu degenerescenta maculara avansata in centrul campului vizual poate sa apara o zona alba sau un spot negru. Acest fapt va face dificile activitatile precum cititul, scrisul, recunoasterea obiectelor mici si chiar a fizionomiilor.
Ce este de facut ?

Din nefericire degenerescenta maculara nu poate fi pe deplin tratata sin u exista un tratament specific adresat persoanelor care prezinta deterioare graduala a vederii. Este recomandat sa cereti sfatul medicului de familie care ulterior sa va directioneze – daca este cazul – catre medicul specialist oftalmolog. Mai jos cateva recomandari pentru a preveni aparitia afectiunii si pentru a incetini evolutia acesteia, odata instalata.
1.Renuntati la fumat
Prima masura pentru a preveni aparitia degenerescentei maculare este sa renuntati la fumat. Fumatorii sunt expusi unui risc de 4 ori mai mare de a dezvolta aceasta afectiune decat nefumatorii, sustin cercetatorii de la Universitatea Manchester.
2.Consumati legume
Consumul de legume cu frunze de culoare verde inchis contribuie la preventia degenerescentei maculare. Studiile arata ca persoanele care consuma vegetale bogate in carotenoizi (luteina, zeaxantina) au un risc cu 42% mai mic de a dezvolta degenerescenta maculara comparative cu persoanele care nu consuma astefl de alimente.
3.Vitamine si multiminerale
Daca din diferite considerente nu reusiti sa aduceti prin alimentatie toti nutrientii necesari puteti apela la aport de vitamine si minerale. Este recomandat sa cereti sfatul medicului atunci cand decideti sa luati astfel de preparate.
4.Suplimente alimentare
Rezultatele a 2 studii clinice de mare amploare sugereaza ca anumite suplimente alimentare pot sa incetineasca progresia degenerescentei maculare.

Produsele studiate aveau in compozitie:

vitamina C ,vitamina E, beta caroten, zinc, luteina,zeaxantina, acizi omega 3. Aportul zilnic a 250 mg de DHA (acid tip omega 3) in asociere cu celelalte componente incetineste evolutia afectiunii.
5.Consumati peste
6.Faceti miscare si mentineti-va greutatea corporala in limite acceptabile
7.Consumati fructe, nuci si seminte zilnic
8.Reduceti consumul de carbohidrati rafinati
9.Monitorizati valorile tensiunii arteriale si ale colesterolului
10.Protejati-va ochii cu ochelari de soare cu protectie pentru razele UV
11.Apelati periodic la controale oftalmologice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>