Pubertatea precoce – tribut al stilului de viata modern

Sa aruncam o privire in trecut, in anii 80. Fetele din acea perioada aveau prima menstra la 12-14 ani, varsta la care din punct de vedere biologic fenomenul este normal. Sa ne intoarcem in prezent. Fetele si baietii isi incep pubertatea la varsta de 7-8 ani. 7(SAPTE) ani – este o realitate de necontestat. Ce s-a schimbat?

Ce se intampla cu organsimul copiilor nostri si in special al fetitelor care sunt aruncate in vartejul pubertatii la o varsta la care nu sunt pregatiti sa gestioneze schimbarile emotionale si fiziologice care apar odata cu pubertatea? Intr-un cuvant : excesul hormonal este responsabil de aceste modificari precoce. Hormonii (estrogenii) produsi excesiv la copiii care sufera de obezitate precum si hormonii de crestere cu care sunt hranite animalele a caror carne o consumam. Substantele obesogene, pesticidele si alimentele modificate genetic pe care le consumam, atat noi ca adulti cat si copiii nostri, predispun la obezitate care pe langa riscul de a dezvolta diverse afectiuni, de la cele cardio-vasculare la deficitul de atentie, induce si declansarea pubertatii mult mai repede decat ar trebui sa se instaleze daca organsimul nu ar fi expus la factorii mentionati anterior. Obezitatea determina organsimul fetelor sa sintetizeze estrogen care va declansa modificarile specifice pubertatii.

Sa ne imaginam urmatorul lucru : se naste o fetita. Se va alimenta cu lapte standardizat (formule acceptate) care insa nu este organic avand probabil derivate din soia genetic modificate. Va trece la alimentatia diversificata si va incepe sa consume fructe crescute cu pesticide, carne provenita de la animale crescute cu nutreturi cu continut de hormoni de crestere, va dormi in pijamale din fibre care au suferit diferite tratamente, se va juca pe un covor care a suferit tratamente chimice.

Pentru a creste va primi carne de pui hranit cu hormoni de crestere si tratat cu antibiotice. Expunerea acestei fetite este pretutindeni de la nastere pe parcursul intregii vieti. Parintii acestui copil il vor hrani cu ceea ce cred a fi sanatos si cu toate acestea constata ca fetita ia in greutate mai mult decat este normal. Trist pentru ca nu reusim sa tinem departe de copiii nostri pesticidele, alimentele modificate genetic, chimicalele care se regasesc in mai toate produsele pe care le utilizam.

Pentru ca este supraponderala organismul acestei fetite va produce estrogeni in cantitati mai mari decat cele normale si in consecinta modificarile specifice pubertatii apar mult inainte ca organismul sa fie pregatit (parul pubian, cresterea sanilor, aparitia menstruatiei). Toate acestea la varsta de 7-8 ani.

Aparitia precoce a acestor modificari are repercursiuni asupra copilului plecand de la pierderea increderii de sine la inceperea precoce a vietii sexuale si la cresterea riscului de a dezvolta cancer de san pe parcursul vietii ca urmare a expunerii prelungite la actiunea estrogenilor.

Conform specialistilor una  din sapte fetite prezinta aparitia caracterelor sexuale secundare inainte de varsta de 8 ani.
Responsabilitatea de a ne proteja copiii ne revine noua, adultilor inca din perioada de viata intrauterine, fiind atenti la ce consumam asa incat sa prevenim trecerea substantelor obezogene la produsul de conceptie. Ar trebui sa incercam sa ne hranim organic evitand sa consumam alimente modificate genetic, carne provenita de la animale si pasari care primesc nutreturi imbogatite cu hormoni de crestere. Ar trebui sa limitam utilizarea de  produse pentru igiena, lotiuni, cosmetice produse sintetic si sa incercam sa folosim produse cat mai naturale. Pare dificil sa realizezi aceste lucruri si cu siguranta ca este mai costisitor. Este insa vorba despre copiii nostri iar EI sunt VIITORUL.

Putem intrerupe acest cerc vicios insa acest lucru incepe cu NOI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>